Elkészült az új bölcsőde

 

Elkészült a kerület új bölcsődéje Cinkotán, a Felsőmalom és a Vágás utca találkozásánál. Az Emődy-Kiss Tamás tervei alapján kivitelezett épület kialakításánál nagy szerepet kapott a környezettudatosság és az energiatakarékosság. Jelenleg a bölcsőde műszaki átadása zajlik, majd ezt követően a nyár folyamán berendezik a 7 csoportszobát. A kerület legkisebb polgárai az augusztus végére tervezett nyitó ünnepség után vehetik birtokukba az új bölcsődét.

Tamás Éva, az egyesített bölcsőde vezetője elmondta: mivel a Fejlődő Kertvárosban, a beköltöző fiatal családoknak köszönhetően 2004 óta folyamatosan növekedett a lakosság aránya, ezért a bölcsődei férőhelyek számának emelésére is nagy szükség volt.

- Tavaly helyhiány miatt 124 kisgyereket kellett elutasítanunk. Ezt a problémát oldotta meg az új, Napsugár névre keresztelt bölcsőde, ahol 80 fő felvételére van lehetőség. Az alapellátás során 72 egészségesen fejlődő gyermek gondozása mellett, 6-8 sajátos nevelési igényű, fokozott törődést és gondozást igénylő kisgyermek nevelésére is lehetőség nyílik. A szakmai garanciát a kiválóan képzett szakgondozónők és a gyógypedagógusok jelentik. Idén az elutasított jelentkezők száma 15 főre csökkent, de számukra is tudunk segítséget nyújtani az időszakos gyermekfelügyelet igénybevételével.

A családok további támogatásához járul hozzá az a játszóház, ahol a szülők közösségben, otthonos hangulatban lehetnek együtt gyermekeikkel. Az új bölcsődében nagy hangsúlyt helyeznek az egészséges életmód kialakítására, az egészségmegőrzésre és a prevencióra is. Ezeket segíti elő az intézmény saját főzőkonyhája, ahol az élelmezést szakképzett dietetikus irányítja, illetve a só szoba, amely speciális levegőjének köszönhetően nagymértékben elősegíti az immunrendszer erősödését és növeli a szervezet ellenálló képességét. Már egészen kicsi kortól lényeges ugyanakkor a szellemi és lelki fejlesztés is. Ezt olyan úgynevezett „baba muzsikával” érik el, amely által fejlődik a gyerekek hallása, beszéd- és ritmuskészsége, valamint memóriájuk és mozgásuk is. A természet-közeliség fontos szerepét tükrözi a földszínek alkalmazása, a teraszok felé tervezett árnyékoló rendszer pedig lehetővé teszi a kinti altatást is. A nyári melegben a játszóudvarokra épített pancsoló nyújt felfrissülés a kicsiknek.

Dr. Csomor Ervin, szociális ügyekért felelős alpolgármester kiemelte: az új bölcsőde építése az Európai Unió 250 millió forintos támogatásával jött létre, és 31 új munkahelyet teremt a kerületben. Az intézmény a gondozónők, a takarító személyzet és a többi munkatárs kiválasztása során törekedni fog arra, hogy a kerületi lakosokat részesítsék előnyben. A testületi ülésén az alpolgármester képviselői kérdésre válaszolva elmondta: az Érsekújvár utcai fejlesztő óvoda és az új bölcsőde közötti együttműködésre lesz szükség, mivel a bölcsőde speciális csoportjában 6 éves korig maradhatnak a gyerekek. A Napsugár Bölcsőde szeptembertől várja a kicsiket.


Így készült

Elkészült